Gospodarska klima septembra z rahlim poslabšanjem

Novice Forbes Slovenija 24. septembra, 2024 12.54
featured image

Razpoloženje v gospodarstvu se je septembra na mesečni ravni poslabšalo za 0,5 odstotne točke, na letni ravni pa izboljšalo za 2,6 odstotne točke.

24. septembra, 2024 12.54

Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu se je po avgustovskem izboljšanju septembra spet nekoliko poslabšalo. Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila z -2,2 odstotne točke za 0,5 odstotne točke nižja kot avgusta, a še vedno za 2,6 odstotne točke višja kot septembra lani, poročilo statističnega urada povzema STA.

Trenutna gospodarska klima je kljub septembrskemu blagemu poslabšanju ostala na ravni dolgoletnega povprečja 2010-2020.

Negativno so na septembrsko spremembo vplivali kazalniki zaupanja med potrošniki (z znižanjem za štiri točke na -28 točk je skupni kazalnik gospodarske klime znižal za 0,8 odstotne točke), v trgovini na drobno (s padcem s 15 na 11 točk je skupni indeks znižal za 0,2 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (z znižanjem za eno točko na minus sedem točk je skupni kazalnik znižal za 0,1 odstotne točke) in v gradbeništvu (z znižanjem s sedem na šest točk ga je prav tako znižal za 0,1 odstotne točke).

Le vpliv kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bil pozitiven. Z rastjo s 15 na 18 točk je skupni indeks gospodarske klime zvišal za 0,7 odstotne točke.

Na letni ravni izboljšanje gospodarske klime

K medletni rasti kazalnika gospodarske klime pa so prispevali trije od petih kazalnikov zaupanja, ki ga sestavljajo. Kazalnik v storitvenih dejavnostih je z dvigom s 14 na 18 točk skupni kazalnik dvignil za 1,2 odstotne točke, v predelovalnih dejavnostih se je z minus deset zvišal na minus sedem točk in skupni kazalnik zvišal za 1,1 odstotne točke, med potrošniki pa je kazalnik z dvigom z -33 na -28 točk skupni kazalnik dvignil za 1,0 odstotne točke.

Negativno sta medtem vplivala upada vrednosti kazalnikov zaupanja v gradbeništvu in trgovini na drobno.

Pri poslovnih tendencah zaupanje prav tako večje le pri storitvah

Gradnja, gradbišče
Na septembrske poslovne tendence so negativno vplivali kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu in trgovini na drobno (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Statistični urad je ločeno objavil tudi izsledke septembrske raziskave o poslovnih tendencah. V primerjavi z avgustom so se kazalniki zaupanja poslabšali v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu in trgovini na drobno. Le v storitvenih dejavnostih se je kazalnik zaupanja zvišal, še piše STA.