Sindikat Boeinga zavrnil ponujen dvig plač, stavka se nadaljuje

Posel Forbes Slovenija 24. septembra, 2024 11.50
featured image

Sindikat Boeinga s predlogom za 30-odstotno povišanje plač ni zadovoljen. Predstavniki podjetja se z zastopniki delavcev niso želeli sestati, zato člani sindikata o predlogu ne bodo glasovali.

24. septembra, 2024 11.50

Sindikat je kritičen do najnovejšega predloga vodstva ameriškega letalskega proizvajalca Boeing za 30-odstotno zvišanje urne postavke za delavce, ki stavkajo od sredine meseca. Prav tako so v predlog vrnili letne bonuse, ki bi bili v skladu s prejšnjim predlaganim dvigom plač odpravljeni. Vodstvo podjetja je zaposlenim dalo čas do petka do polnoči, da sprejmejo to “najboljšo in končno ponudbo”, poroča STA.

Delavci medtem zahtevajo 40-odstotno zvišanje plač. “Ta predlog ne naslavlja dovolj vaših pomislekov,” je vodstvo sindikata IAM zapisalo v sporočilu članom.

Sindikat je ocenil, da ni dovolj časa, da bi o ponudbi razpravljal s člani. Ker pa se predstavniki podjetja po navedbah sindikata niso želeli sestati in opraviti nadaljnjih razgovorov, ta petek o tem predlogu ne bodo glasovali. Bo pa sindikat vseeno zbral mnenja zaposlenih glede predloga vodstva.

Stavka ohromila proizvodnjo v dveh tovarnah

Okoli 33.000 članov sindikata IAM na pacifiškem severozahodu od 13. septembra stavka, potem ko so z veliko večino zavrnili predlog vodstva za 25-odstotno zvišanje plač v štirih letih. Stavka je ohromila delo v dveh tovarnah v ZDA ter proizvodnjo letal 737 max in 777.

Številne delavce jezi tudi izplačilo večmilijonskih bonusov nekdanjima glavnima izvršnima direktorjema Dennisu Muilenburgu in Davu Calhounu kljub finančnim težavam, v katerih je bilo podjetje ob njunem odhodu, še piše STA.