Proizvajalec čipov odprl razvojna centra v Srbiji: “To je tehnološki center Evrope”

Novice Forbes Slovenija 20. septembra, 2024 18.49
featured image

Tehnološki velikan AMD je v Beogradu in Nišu odprl središči za raziskave in razvoj. Zakaj Srbija?

20. septembra, 2024 18.49

Ameriški tehnološki velikan AMD je v Srbiji odprl centra za inženirski dizajn. Na dveh lokacijah, v Beogradu in Nišu, bo približno 90 zaposlenih razvijalo programsko opremo, optimizirano za AMD. Zakaj so izbrali prav Srbijo in kaj tehnološko industrijo čaka v prihodnjih letih, sta za Forbes Srbija spregovorila višji podpredsednik AMD Andrej Zdravković ter Aleksandar Cabrilo, solastnik podjetja HTEC, ki se ukvarja s trženjem inženirskih storitev.

Zakaj Srbija?

“Srbija je postala tehnološko središče v Evropi, ki privablja investicije globalnih podjetij. Izkoristiti želimo vrhunske študijske programe, ki jih ponujajo univerze v Beogradu in Nišu. Želimo si sodelovanja z njimi,” je povedal Zdravković. Dodal je, da dinamični tehnološki ekosistem dela Srbijo privlačno za razvoj.

Cabrilo pa je povedal, da je za podjetja, kot je AMD, trg dela ves svet. “Pomembno je, da globalno iščejo talente za razvoj naslednjih generacij tehnologij. Kot mnoga druga podjetja, ima tudi AMD razvojne centre po vsem svetu,” je povedal in dodal: “Naši inženirji lahko enakovredno sodelujejo s strokovnjaki iz Silicijeve doline ali od drugod.”

AMD načrtuje, da bo sčasoma povečal število zaposlenih v obeh centrih. Na vprašanje, s čim se bodo ukvarjali, pa je Zdravković odgovoril, da bo to razvoj programske opreme. “Delo ekipe v Srbiji bo pomembno za razvoj programskih platform, ki bodo zagotavljale, da bodo modeli, knjižnice in okvirji umetne inteligence optimizirani. Tako bodo celovite rešitve z umetno inteligenco bolj dostopne uporabnikom po vsem svetu,” je pojasnil.

Težava za domača podjetja

Prihod mednarodnega visokotehnološkega podjetja v regijo po besedah Cabrila gotovo v slabši položaj postavlja domača podjetja, ki se težje borijo za kadre. Po drugi strani pa bodo lokalni inženirji dobili priložnost za delo na najnaprednejših tehnologijah. “Največja dodana vrednost je znanje, ki ga bodo dobili strokovnjaki. To lahko naprej povleče celotno gospodarstvo,” je rekel.

Cabrilo je izpostavil, da je tehnološki sektor trenutno edini, ki beleži rast vrednosti. “Edini sektor, ki danes raste, je usmerjen v umetno inteligenco. Gre za sektor, ki se osredotoča na izgradnjo infrastrukture zanjo in kjer obstaja velika potreba po čipih,” je rekel. Verjame, da bo umetna inteligenca znatno izboljšala produktivnost. “Morda bo to celo največja rast produktivnosti v zgodovini, primerljiva s parnim strojem ali internetom,” je rekel. Kljub temu pa po njegovih besedah še nismo videli uporabe umetne inteligence, ki bi upravičila tako velike kapitalske naložbe.