Inflacija se je morda umirila, a osnovna živila so precej dražja kot pred leti

Novice Forbes Slovenija 21. septembra, 2024 19.02
featured image

Inflacija cen hrane se umirja, a to ne pomeni, da hrana ni draga, opozarja avstrijska delavska zbornica.

21. septembra, 2024 19.02

Inflacija, tudi prehranska, se je v zadnjem letu precej umirila. Če je še lani marsikje, tudi pri nas, dosegala dvomestne številke, je zdaj na ravni okrog enega odstotka.

To pa ne pomeni, da hrana ni draga, opozarja avstrijska delavska zbornica. Ta od septembra 2021, ko se je začelo obdobje podražitev, spremlja gibanje cen osnovnih živilskih izdelkov. Kot je sporočila ta teden, so se cene osnovnih živil v Avstriji v treh letih povečale za 90 odstotkov.

Pri Delavski zbornici ugotavljajo, da cene rastejo od septembra 2021. Recimo testenine penne so se v roku treh let podražile za 90 odstotkov, cena moke je poskočila za 88 odstotkov, cena sončničnega olja za 64 odstotkov, cena paradižnikovega pireja pa se je povečala za 87 odstotkov, navajajo.

Gabriele Zgubic, vodja oddelka za potrošnjo pri Delavski zbornici, je poudarila, da mora hrana ostati cenovno dostopna. "Cene so še vedno visoke, le da ne rastejo več tako strmo,“ je dejala za avstrijsko javno radiotelevizijo ORF in mesec dni pred volitvami politiko pozvala, da naj tej temi posveti več pozornosti. "Naslednja zvezna vlada mora storiti vse, kar je v njeni moči, da bo hrana ostala cenovno dostopna.“

Kaj se draži pri nas?

Pri nas statistični urad spremlja cene drobnoprodajnih izdelkov. Izločili smo deset živilskih izdelkov oziroma izdelčnih skupin, za katere je urad lani zabeležil največjo rast cen glede na 2021.

Pri nas so to, kot navajamo v spodnji tabeli, sladkor, mineralna voda, sol in mleko, ki so se v dveh letih podražili za več kot 50 odstotkov.