Ameriške borze po odločitvi Feda rekordno: “Z eno besedo: drago”

Novice Forbes Slovenija 20. septembra, 2024 10.34
featured image

Dan po Fedovi odločitvi, da zniža obrestne mere, je Dow Jones prvič presegel mejo 42.000 točk, S&P 500 pa je presegel mejo 5.700 točk.

20. septembra, 2024 10.34

Ko je ameriška centralna banka Federal reserve (Fed) v sredo obrestne mere znižala za pol odstotne točke, je vlagatelje skrbel vpliv na trg. Tisti dan so namreč vodilni indeksi na newyorški borzi dan sklenili z izgubami.

Po dobrem odzivu svetovnih finančnih trgov na prvo znižanje obrestnih mer po štirih letih pa se je optimizem vrnil tudi na Wall Street, piše Guardian.

Indeks Dow Jones je v četrtkovem trgovanju pridobil 1,3 odstotka oziroma 522 točk. Tako je prvič presegel raven 42.000 točk, kar predstavlja nov rekord. Indeks S&P 500 se je povečal za 1,7 odstotka in prvič presegel vrednost 5.700 točk. Nasdaq je pridobil 2,5 odstotka in in trgovanje sklenil pri 18.013 točkah.

Močno so poskočile tudi delnice tehnoloških podjetij: tako so delnice Nvidie pridobile štiri odstotke, delnice Tesle 7,4 odstotka, delnice Mate 3,9 odstotka in delnice Appla 3,7 odstotka.

Powell ne vidi večjih tveganj za recesijo

Poraja pa se vprašanje, ali je razlog za nekoliko presenetljivo polodstotno zmanjšanje obrestnih mer (pričakovano je bilo 0,25-odstotno zmanjšanje) ohlajanje gospodarstva.

Kot smo pisali, analitiki ZDA v tretjem četrtletju napovedujejo 2,5-odstotno rast BDP, zaznali pa so prve znake obrata v gospodarskem ciklu, in sicer na trgu dela. Avgusta so pričakovali napoved 165 tisoč novih delovnih mest, bilo pa jih je le 142 tisoč.

Nekateri analitiki so prepričani, da ni razloga za skrb, saj je predsednik Fed Jerome Powell svojo izjavo spretno zapeljal v smer, da je večje znižanje obrestnih mer le “ponovna kalibracija” politike in ne nujna poteza, ki preprečuje recesijo. Tako je Powell po poročanju Guardiana novinarjem v sredo dejal: “V gospodarstvu ne vidim nič, kar bi nakazovalo, da je verjetnost za recesijo večja.”

CNN pa v odločitvi Fed vidi premik od cilja zmanjševanja inflacije k povečevanju zaposlenosti. Spomnili so, da je Powell v sredo opozoril, da trg dela ni več tako močan kot je bil pred pandemijo. “Fed je sklenil zavarovalno polico za primer nadaljnje oslabitve trga dela,” je ocenil glavni tržni strateg pri družbi Lazard Ronald Temple.

“Z eno besedo: drago”

Vrednost delnic se je v zadnjih mesecih močno povečevala, poroča Reuters. Vlagatelji so namreč pričakovali, da bo Fed znižal obrestne mere. Zato so vlagali tudi v delnice, saj velja, da te z ohlapnejšo monetarno politiko pridobivajo.

Po besedah Roberta Pavlika iz družbe Dakota Wealth Management je kratkoročna rast delnic zaradi nižjih obrestnih mer omejena. “Ljudje so zaradi tako visoke rasti vrednosti delnic v okolju, v katerem se je gospodarstvo nekoliko ohladilo, malce nervozni,” je povedal za Reuters.

Tudi analitiki Societe Generale ugotavljajo, da so delnice precej nad svojimi zgodovinskimi povprečji. “Trenutno stanje lahko povzamemo z eno besedo: drago,” so dodali.

Nižje obrestne mere bodo borzam pomagale na več načinov. Znižani stroški zadolževanja bi lahko povečali aktivnost gospodarstva, kar bi lahko okrepilo dobičke podjetij, poroča Reuters. Znižanje obrestnih mer tudi zmanjša donosnost gotovine in fiksnega dohodka.