Fed presenetil z agresivnim rezom obrestnih mer

Novice Andreja Lončar 18. septembra, 2024 21.24
featured image

Ameriška centralna banka Federal reserve je prvič v štirih letih znižala ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar.

18. septembra, 2024 21.24

Če je znižanje pričakovano, pa je presenetljiva njegova hitrost. Analitiki so napovedovali nižanje za četrt odstotne točke, Federal reserve (Fed) pa se je zaradi znakov umirjanja inflacije in slabitve trga dela odločil za znižanje za pol odstotne točke.

S tem se ključne obrestne mere znižujejo na med 4,75 in pet odstotkov.

“Odbor se je prepričal, da se inflacija približuje dvema odstotkoma, in ocenjuje, da so tveganja za doseganje ciljev glede trga dela in inflacije približno uravnotežena,“ je navedeno v izjavi Feda po dvodnevnega zasedanja.

Krizni rezi

Prvo znižanje obrestnih mer po začetku pandemije koronavirusa prihaja po tem, ko so se začeli kazati prvi znaki upočasnjevanja na ameriškem trgu dela.

“Poskušamo ponovno vzpostaviti stabilnost cen brez bolečega povečanja brezposelnosti. Mislim, da lahko današnje ukrepanje razumete kot znak naše trdne zavezanosti k doseganju tega cilja,“ je na novinarski konferenci po odločitvi poudaril prvi človek Feda Jerome Powell.

Ameriški mediji pa poročajo, da je Fed z izjemo nižanj v času koronakrize, katerih namen je bil ublažiti šok, obrestne mere za pol odstotne točke nižal nazadnje leta 2008. Takrat se je začela svetovna finančna kriza.

Vpliv na potrošnjo

Znižanje obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, se bo relativno hitro poznalo tudi v vsakdanjem življenju marsikaterega Američana. Vpliva denimo na hipotekarna posojila, lizinge in posojila za avtomobile, stroške kreditnih kartic.

Letos še eno nižanje

Fed je poleg tega danes nakazal, da bo do konca leta znižal obrestno mero še za 50 bazičnih točk oziroma pol odstotne točke ter nato še za eno odstotno točko do konca leta 2025.