Zaposleni v Cimosu pripravljeni tudi na zaostritev stavke

Novice Forbes Slovenija 18. septembra, 2024 16.12
featured image

Ob opozorilni stavki so zaposleni v Cimosu znova pozvali k višjim plačam, ovrednotenju delovnih mest in prerazporejanju delovnega časa.

18. septembra, 2024 16.12

Delavci družbe Cimos so danes v obratih v Vuzenici in Senožečah ob 12. uri izvedli dvourno opozorilno stavko. Po informacijah Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) je stavkalo okoli 150 delavcev. Če v pogajanjih z vodstvom podjetja za višje plače ne bo napredka, sindikalni predstavniki ne izključujejo možnosti zaostritve stavke, poroča STA.

Predstavniki stavkajočih delavcev so danes pred začetkom stavke v izjavi medijem ponovili zahteve, ki so jih naslovili na vodstvo podjetja. Poleg izenačitve najnižjih osnovnih plač z zneskom minimalne plače sorazmerno s tem zahtevajo tudi zvišanje vseh ostalih osnovnih plač, ovrednotenje delovnih mest in prerazporejanje delovnega časa skladno z zakonodajo.

Kot je v izjavi medijem spomnil predstavnik Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Žarko Martič, je današnja opozorilna stavka, ki je bila napovedana že marca, a so jo zamrznili, rezultat neuspešnih pogajanj o zvišanju plač v zadnjih mesecih. “Dogovorili smo se, da bo delovna skupina pripravila izračune. Dali smo ji tri mesece časa, a po tem obdobju ni bilo nobenega odgovora,” je dejal. Dodal je, da jim je vodstvo zaradi zahtev glede višjih plač odpovedalo tudi podjetniško kolektivno pogodbo.

Spregovoril je tudi o težavah v podjetju glede pridobivanja novih naročil. “Dela se samo to, kar je ostalo na zalogo, novih projektov že sedem let ni,” je dejal ter opozoril tudi na prodajo in selitev delovnih strojev podjetja v Bosno in Hercegovino ter Srbijo.

Ob tem je okrcal tudi lastnika družbe, nemški finančni sklad Mutares, pod okriljem katerega so se po njegovih besedah v zadnjih dveh letih razmere le še poslabšale. “Tako, kot je zdaj, že dolgo ni bilo,” je posvaril.

Po njegovih zagotovilih sicer delavci plače prejemajo redno, informacij, ki so zaokrožile v medijih glede insolventnosti Cimosa, pa ni želel komentirati.

Pripravljeni tako na pogajanja kot na zaostritev stavke

O prihodnjih korakih se bodo predstavniki delavcev odločali po današnji stavki, je napovedal. “Pripravljeni smo na pogovore oziroma pogajanja. Delodajalca bomo pozvali na skupni sestanek, potem je odločitev na njih, kaj bodo sprejeli,” je povedal Martič, ki ne izključuje možnosti zaostritve stavke, če napredka v pogovorih ne bo. Izvedbo današnje opozorilne stavke so sicer po njegovih besedah podprli le zaposleni, ki so člani sindikata Skei, ne pa tudi drugega sindikata, ki spada pod okrilje Konfederacije novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost.

Sekretar Skei za kraško-notranjsko regijo in Obalo Sašo Ristič je ob tem opozoril na problematiko nestrokovnosti novega vodstva, ki se med drugim odraža v nepoznavanju slovenske zakonodaje glede delavskega upravljanja in dvakratnem preklicu podjetniške kolektivne pogodbe, ter težave s komunikacijo. “Po tej stavki, ki je samo neko opozorilo, se šele začnejo mukotrpni pogovori in dogovarjanje. Pri takem stanju, pri taki strokovnosti pa imam pomisleke, ali se bo enostavno dogovoriti,” je njegove besede povzel STA.

Glede dejstva, da se stavki ni pridružil tudi drugi sindikat, pa je Ristič pojasnil, da v času sprejetja odločitve v omenjenem sindikatu niso bili seznanjeni z vsem dogajanjem. “Mi smo en korak pred njimi vedeli, kaj vse se dogaja, zato mislim, da je ta stavka popolnoma upravičena,” je zatrdil in dodal, da bodo v prihodnje sprejeli drugačno odločitev.