Pet taktik za mreženje, ki delujejo

Novice Forbes 18. septembra, 2024 16.49
featured image

Pogosto je o mreženju lažje govoriti, kot pa je dejansko vzpostaviti nove odnose. Kako poiskati nova poznanstva, ki vam bodo pomagala pri profesionalnem napredku?

18. septembra, 2024 16.49

Mreženje je lahko za marsikoga izziv, še posebej za tiste, ki so na začetku karierne poti ali pa želijo razširiti svoj krog poznanstev. To težavo potrjujejo tudi podatki: študija iz 2021 je pokazala, da se je mreža osebnih in profesionalnih poznanstev zmanjšala za 16 odstotkov.

Pogosto je lažje govoriti o mreženju, kot pa dejansko vzpostaviti nove stike. Zakaj ne bi spremenili pristopa? To je pet inovativnih strategij za širjenje mreže poznanstev.

Sodelujte v skupinah na družbenih omrežjih

Številna družbena omrežja omogočajo ustvarjanje skupin, namenjenih nišnim interesom. V manjših, bolj specializiranih skupinah na Redditu, Discordu in Facebooku je lažje vzpostaviti pristne odnose. Pomagajte z odgovarjanjem na vprašanja, ponudite pomoč in delite svoje misli. To vam lahko pomaga, da se uveljavite kot zaupanja vreden član skupnosti.

V objave dodajte tudi interaktivne vsebine, kot so ankete v Instagramovih zgodbah (ang. Story) in na LinkedInu. Tako lahko spodbudite bolj osebne pogovore.

Nadaljujte učenje

Nadaljevanje izobraževanja ponuja številne priložnosti za nova poznanstva. Tečaji, spletni seminarji in delavnice vas lahko povežejo z ljudmi, ki imajo isti cilj: širiti svoje znanje. Tako boste tudi ohranili stik z najnovejšimi trendi in veščinami, kar bo utrdilo vaš položaj v skupnosti.

Začnite tako, da ugotovite, kaj vas zanima in katere veščine si želite pridobiti. Nato pri lokalnih organizacijah, strokovnih skupinah ali prek platform, kot so Coursera, Eventbrite, Udemy ali LinkedIn Learning, poiščite tečaje, delavnice in konference. Postavljajte vprašanja, sodelujte v razpravah in se povežite z novimi ljudmi.

Pritegnite ljudi z ustvarjanjem vsebine

Poskusite z ustvarjanjem vsebine, ki bo pritegnila ljudi. Pisanje kratkih člankov, ki obravnavajo aktualna vprašanja, vam lahko pomaga razširiti mrežo poznanstev. Ustvarjanje vsebine lahko pripomore tudi k temu, da si vas ljudje zapomnijo.

ustvarjanje vsebine za družbena omrežja
Za ustvarjanje vsebine je dovolj, da dobro poznate svoje področje in to znanje učinkovito posredujete naprej (Foto: PROFIMEDIA)

Začnite tako, da ugotovite, katere teme zanimajo vašo ciljno publiko. Nato ustvarite vsebino, ki ponuja rešitve ali nove poglede. Delite jo na družbenih omrežjih. Sodelujte z ljudmi, ki komentirajo ali delijo vaše objave. Tako si lahko zgradite organsko mrežo na vaši strokovnosti.

Raziščite nova področja

Če vas dogodki z vašega področja dolgočasijo, je morda čas, da raziščete druga področja. Poznanstva izven običajnega kroga vam lahko pomagajo priti do novih idej in spodbudijo kreativnost. Naučite se lahko novih metod, strategij in konceptov, ki pomenijo prednost pred konkurenco.

Strateško prostovoljstvo

Prostovoljstvo je odlična priložnost, da spoznate posameznike, ki delijo vaše vrednote in strast. Številni delodajalci cenijo sodelovanje v skupnosti, zato je prostovoljstvo lahko tudi velik plus na življenjepisu.

Izberite organizacijo ali namen, ki se najbolje ujema z vašimi vrednotami in interesi. Razmislite o tem, da bi jim ponudili svoj čas ali strokovno znanje. Številne majhne organizacije so vesele pomoči pri organizaciji dogodkov, vodenju računovodstva, upravljanju družbenih omrežij ali IT podpori. Za mreženje je dobro tudi, da se pridružite odborom ali upravnim organom organizacij.

prostovoljstvo
Omemba prostovoljstva v življenjepisu poveča privlačnost kandidata (Foto: PROFIMEDIA)

Mreženje ne poteka vedno le na tradicionalne načine. Profesionalna poznanstva lahko vzpostavite kjerkoli.

Avtor članka je Sho Dewan.