Bankrot znamenitih posod, ki so obvezna oprema tudi v slovenskih gospodinjstvih

Posel Forbes Slovenija 18. septembra, 2024 10.24
featured image

Nekoč priljubljeni proizvajalec plastičnih posod za shranjevanje Tupperware in nekatere njegove hčerinske družbe so v ZDA vložile zahtevo za stečaj.

18. septembra, 2024 10.24

Podjetje Tupperware se že dlje časa sooča s finančnimi težavami. Zdaj pa bo sodišče prosilo za sodno dovoljenje za začetek stečajnega postopka, med katerim pa nameravajo še naprej poslovati, poroča BBC.

Že lani je podjetje z 78-letno tradicijo opozorilo, da bo prisiljeno zapreti vrata, če ne bo zbralo dovolj finančnih sredstev.

“V zadnjih nekaj letih so na našo finančno situacijo močno vplivale zahtevne makroekonomske razmere,” je povedala glavna izvršna direktorica Laurie Ann Goldman.

Potem ko se je razširila novica, da namerava podjetje vložiti zahtevo za stečaj, so delnice podjetja ta teden padle za več kot 50 odstotkov.

Konkurenca cenejših izdelkov je prehuda

Prodaja Tupperwarjevih posod že več let upada, saj so na trgu na voljo cenejši izdelki konkurentov. Med pandemijo se je prodaja za kratek čas izboljšala, saj so ljudje več kuhali doma.

Tupperware
Podjetje Tupperware se že nekaj let sooča z upadanjem prodaje (Foto: PROFIMEDIA)

Nato pa je podjetje ponovno začelo opažati upad povpraševanja. Zadnja leta se je neuspešno trudilo pritegniti mlajše kupce. K nižjim prihodkom pripomorejo tudi naraščajoči stroški surovin, višje plače in stroški prevoza.

Tupperware postal sinonim za vse plastične posode

Tupperware je dolga leta dominiral na trgu posod za shranjevanje hrane. Postal je sinonim za plastične posode, ljudje pa so ime podjetja začeli uporabljati za vse plastične posode.

Podjetje je leta 1946 ustanovil Earl Tupper, ki je patentiral pokrov, ki je tesnil. Nove plastične posode so tako omogočale, da je hrana dlje časa ostala sveža, še piše BBC.

Blagovno znamko je do uspeha pripeljala prodajalka Brownie Wise, ki je zasnovala koncept ‘Tupperware zabav’. Gre za prodajo, pri kateri so izdelke prodajale drugim ženskam na njihovih domovih.

Danes Tupperware prodaja svoje izdelke v 70 državah po vsem svetu.