Nova zlovešča Draghijeva svarila: Evropa v nevarnosti, da bo izgubila svobodo

Novice Forbes Slovenija 17. septembra, 2024 19.06
featured image

Nekdanji italijanski premier Mario Draghi je danes v predstavitvi poročila o prihodnosti konkurenčnosti EU v Evropskem parlamentu posvaril, da je Evropa v nevarnosti, da bo izgubila svobodo.

17. septembra, 2024 19.06

“Ne skrbi me, da bomo nenadoma postali revni in podrejeni drugim – v Evropi imamo še vedno veliko prednosti. Gre za to, da bo Evropa sčasoma postala manj uspešna, manj enakopravna, manj varna in da bomo posledično manj svobodni pri izbiri svoje usode,” je po pisanju STA dejal nekdanji predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki ga je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pred približno enim letom dni prosila, naj napiše poročilo.

Posvaril je, da preoblikovanje gospodarstva v brezogljično ni nujno v nasprotju s konkurenčnostjo, obstaja pa tveganje, da se to zgodi, če EU ne bo uspelo uskladiti politik. Zavzel se je tudi za krepitev obrambnih zmogljivosti EU.

“Da bi Evropa ostala svobodna, moramo biti bolj neodvisni,” je še menil. EU mora po njegovem mnenju zagotoviti varnejše dobavne verige za ključne surovine in tehnologije, povečati proizvodne zmogljivosti v strateških sektorjih ter razširiti industrijske zmogljivosti za obrambo in vesolje.

V razpravi po predstavitvi poročila so poslanci iz vrst leve in desne sredine pozdravili Draghijevo analizo in priporočila. “Ni prihodnosti za Evropo, če takoj ne spremenimo smeri. Sicer nam v globalni konkurenci ne bo uspelo,” je po pisanju STA dejal vodja Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber.

Nizozemski poslanec Mohammed Chahim (S&D) je izpostavil, da Evropa potrebuje naložbe v javna podjetja in poudaril pomen povezovanja za konkuriranje Kitajski in ZDA.

Do Draghijevega poročila pa so bili kritični v skrajno levih in desnih skupinah. “Čeprav se strinjamo z njegovo diagnozo, receptov, ki jih ponuja, ne podpiramo,” je poudaril Jean-Paul Garraud v imenu skrajno desne politične skupine Domoljubi za Evropo.