Predstavnika delodajalcev zapustila Boštjančičev strateški svet za davke

Novice Forbes Slovenija 17. septembra, 2024 15.45 > 17. septembra, 2024 15.49
featured image

Po tem, ko so predstavniki delodajalcev neuspešno zahtevali umik davčnega paketa iz zakonodajnega postopka, Bojan Ivanc iz GZS in Jasmina Malnar Molek iz OZS izstopata iz posvetovalnega organa ministrstva za finance.

17. septembra, 2024 15.45 > 17. septembra, 2024 15.49

“Strokovnjaka iz vrst gospodarstva pri pripravi naslednjega paketa davčnih sprememb ne bosta sodelovala v strateškem svetu za davke in iz njega nepreklicno izstopata s takojšnjim učinkom,” so delodajalske organizacije danes obvestile ministra za finance Klemna Boštjančiča.

Pismo so podpisali Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije TZS), Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

V posvetovalnem telesu ministrstva za finance sta sodelovala Bojan Ivanc z GZS ter Jasmina Malnar Molek z OZS, oba sicer kot posameznika in ne kot izrecna predstavnika institucij, v katerih sta zaposlena.

Naslednji paket davčnih sprememb naj bi med drugim vključeval davek na premoženje. Premier Robert Golob je prejšnji teden dejal, da je cilj, da ga sprejmejo v tem mandatu (torej do aprila 2026) in uvedejo v letu 2027.

Predlagali umik davčnih sprememb

Reprezentativne delodajalske organizacije, članice ekonomsko-socialnega sveta (ESS), so že aprila v dopisu predsedniku vlade Robertu Golobu izpostavile, da delovna skupina za davke ter strateški svet za davke nista prinesla želenih dogovorov in konsenza. 

Ministra za finance Boštjančiča so nato junija obvestile, da strokovnjaka iz vrst gospodarstva ne moreta več zastopati stališč gospodarstva. Po tem, ko je vlada prvi paket davčnih sprememb sprejela, še preden je bil obravnavan na seji ESS, pa so delodajalske organizacije predlagale, da vlada paket davčnih sprememb umakne iz zakonodajnega postopka. A vladna in delojemalska stran sta temu nasprotovali, zato zdaj izstop predstavnikov gospodarstva.