Microsoft v Abu Dabiju ustanavlja centra za umetno inteligenco

Tehnologija Forbes Slovenija 18. septembra, 2024 08.55
featured image

Microsoft skupaj z emiratskim podjetjem G42 ustanavlja dva centra za umetno inteligenco v Abu Dabiju.

18. septembra, 2024 08.55

Družbi Microsoft in G42 – podjetje iz Emiratov, ki se ukvarja z vpeljavo umetne inteligence v podjetja – ustanavljata dva centra za umetno inteligenco v Abu Dabiju. Pred meseci sta družbi sklenili 1,5 milijarde dolarjev vreden posel, s katerim se je G42 tudi zavezal k umiku iz Kitajske, poroča Bloomberg.

Podjetje s sedežem v prestolnici Združenih arabskih emiratov je bilo v preteklosti namreč deležno kritik Washingtona. Zaradi domnevnih povezav s Kitajsko je bilo ob tem slišati pozive k uvedbi sankcij proti podjetju.

ZDA so tedaj zato omejile izvoz čipov na Bližnji vzhod. Skrbelo jih je, da bi od tam do njih lahko dostopala kitajska podjetja, ki jim ZDA onemogočajo dostop do napredne ameriške tehnologije. G42 je te očitke zavrnil.

G42 sodeloval tudi s podjetjem OpenAI

Eden od dveh centrov, o katerih sta se dogovorili podjetji, bo pomagal pri razvoju najboljših praks in industrijskih standardov za odgovorno uporabo umetne inteligence.

“Z družbo G42 smo zavezani k dodatnim korakom, ki pospešujejo odgovorno uporabo umetne inteligence za stranke in krepijo odnose ne le med našima podjetjema, temveč tudi med državama,” je v izjavi dejal predsednik Microsofta Brad Smith.

G42 si želi postati velesila na področju umetne inteligence na Bližnjem vzhodu. V preteklosti se je že povezal tudi s podjetjem OpenAI, ki je razvil jezikovni model ChatGPT, še poroča Bloomberg.