Norveško podjetje bo na Hrvaškem gradilo ogromne sončne elektrarne

Novice Forbes Slovenija 17. septembra, 2024 16.33
featured image

Statkraft na Hrvaškem načrtuje gradnjo sončnih elektrarn z močjo 750 megavatov.

17. septembra, 2024 16.33

Direktor norveške državne energetske družbe Statkraft za Hrvaško Arnaud Bellanger je v Zagrebu napovedal, da razvijajo serijo projektov sončnih in vetrnih elektrarn ter sisteme za shranjevanje energije. V sklopu tega načrtujejo gradnjo sončnih elektrarn z močjo 750 megavatov, poroča Forbes Hrvaška.

Gre za ogromen projekt. Za primerjavo – konec lanskega leta je v Sloveniji obratovalo nekaj več kot 49.000 sončnih elektrarn v skupni moči okoli 1.100 megavatov. Razrast sončnih elektrarn je sicer opazen tudi pri nas. Samo lani se je skupna inštalirana moč sončnih elektrarn skorajda podvojila.

Statkraft je največji evropski proizvajalec elektrike iz obnovljivih virov energije, napovedal pa je znatno rast poslovanja na Hrvaškem. Ambicije podjetja za razvoj pri sosedih, kjer sicer deluje že od leta 2021, so se s prevzemom projekta Neoena pred nekaj meseci le še povečali, poroča Forbes Hrvaška.

“To je ambiciozen portfelj projektov, ki so trenutno v različnih fazah pridobivanja dovoljenj, kar na koncu napoveduje nadaljnji razvoj naših zmogljivosti na Hrvaškem v prihodnjih letih,” je dejal Bellanger.

Podjetje skupno zaposluje več kot 6.000 ljudi v več kot 20 državah.