Zaupanje v nemško gospodarstvo še padlo, analitiki pričakovali boljše rezultate

Novice Forbes Slovenija 17. septembra, 2024 13.09
featured image

Nemško gospodarstvo je septembra zopet zabeležilo velik padec v kazalniku zaupanja, analitiki so pričakovali precej manjši padec.

17. septembra, 2024 13.09

Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo je septembra še dodatno močno upadlo. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), se je glede na avgust znižal z 19,2 točke na 3,6 točke. Analitiki so po poročanju STA pričakovali precej manjši padec, pri čemer so menili, da se bo vrednost kazalnika ustavila pri 16,6 točke.

Kazalnik je močno padel že avgusta, takrat za 22,6 točke, kar je najhujši padec v zadnjih dveh letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Upanje za izboljšanje gospodarskih razmer v bližnji prihodnosti se zmanjšuje,” je ob objavi dejal predsednik Zewa Achim Wambach. Kot je dodal, so padec povzročila nižja pričakovanja glede gospodarske rasti za celotno območje z evrom, še zlasti za Nemčijo.

Evropska centralna banka (ECB) je pretekli teden posegla po novem znižanju obrestnih mer, a to vseeno ni pripomoglo k boljšemu razpoloženju vlagateljev. “Zdi se, da je večina anketirancev pri svojih pričakovanjih že upoštevala odločitev ECB,” je dejal Wambach.

Nemško gospodarstvo, ki velja za največje v Evropi, se je lani kot edino večje gospodarstvo skrčilo, potem ko se je borilo z visoko inflacijo. Letos se nikakor ne uspe pobrati. Nemški bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem četrtletju v primerjavi s prvim nepričakovano skrčil za 0,1 odstotka, v prvem pa se je glede na predhodno trimesečje okrepil za 0,2 odstotka, poroča STA.