Podjetje, ki je zgradilo legendarni Titanik, pred potopom

Novice Forbes Slovenija 17. septembra, 2024 13.55 > 17. septembra, 2024 14.08
featured image

Severnoirska ladjedelnica Harland & Wolff je po zavrnjeni prošnji za državno pomoč insolventna in gre v prisilno poravnavo.

17. septembra, 2024 13.55 > 17. septembra, 2024 14.08

Ladjedelniško podjetje Harland & Wolff s sedežem na Severnem Irskem je po rdeči luči za državno pomoč na robu insolventnosti.

Vladna služba Združenega kraljestva UK Export Finance je namreč podjetju zavrnila prošnjo za posojilo v višini 200 milijonov funtov (približno 237 milijonov evrov), piše CNN. Iz podjetja so zato sporočili, da bodo v prihajajočih dneh oddali vlogo za insolvenčni postopek, ki podjetju, ki ne more odplačati dolgov, omogoči prestrukturiranje. Približek takega postopka v našem pravnem redu je prisilna poravnava.

Skupina s 1.600 zaposlenimi je že napovedala, da bo odpustila 50 ali 60 zaposlenih v postranskih dejavnostih, medtem ko naj postopek prisilne poravnave ne bi vplival na poslovanje njihove osrednje enote. Gre za ladjedelnico v Belfastu, ki je pred 112 leti zgradila Titanik in zdaj pomaga pri gradnji treh vojaških ladij za vlado Združenega kraljestva.

Titanik je bil, spomnimo, zgrajen v začetku leta 2012 in je bil takrat največja in najbolj razkošna potniška ladja. Potopil se je 15. aprila 1912, pet dni po tem, ko je odplul na svojo krstno plovbo iz Southamptona proti New Yorku.

Ladjedelnice in skladiščenje plina

Harland & Wolff ima sicer še ladjedelnici v Devonu in na Škotskem ter projekt skladiščenja plina Islandmagee na Severnem Irskem. Kot so sporočili, bodo tudi dejavnosti na tem projektu nadaljevale kot običajno, še piše CNN.

Že poleti pa se je vodstvo podjetja odpovedalo projektu uvajanja trajektne linije od britanskega mesta Penzance do otokov Scilly. Preden bi tu zapeljal prvi trajekt so v podjetju po poročanju britanskih medijev ugotovili, da so bili načrti preveč ambiciozni glede na stanje podjetja.

Podjetje je lani ustvarilo 86,9 milijona funtov prihodkov (približno 103 milijone evrov) in 24,7 milijona funtov (približno 29,3 milijona evrov) izgube iz poslovanja.

Enkrat so jih že reševali

Skupina še naprej proučuje tudi možnosti za prodajo katere od dejavnosti in išče sveža finančna sredstva. “Skupina je v zelo težkem obdobju, saj je zaradi velikih preteklih izgub in neuspešnega zagotavljanja dolgoročnega financiranja v težavah,“ je dejal začasni glavni izvršni direktor Russell Downs.

Ni pa prvič pred bankrotom. V težavah so se znašli že leta 2019, a jih je rešilo britansko energetsko podjetje InfraStrata, še piše CNN.