Padec prodajnih cen oklestil poslovanje skupine Sij

Novice Forbes Slovenija 13. septembra, 2024 17.10
featured image

Skupina Sij je v prvem letošnjem polletju ustvarila 582,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

13. septembra, 2024 17.10

Prihodki so se znižali predvsem zaradi nižjih prodajnih cen. Te so vplivale tudi na padec EBITDA, ki je znašal 42,2 milijona evrov. Čisti dobiček je ob polletju nanesel 1,6 milijona evrov, poroča STA.

Kot so v danes objavljenem polletnem poročilu o poslovanju zapisali v Siju, so prodajne cene letos padle zaradi nižjih cen energentov in manjšega povpraševanja, kar je kupce spodbudilo k izvajanju pritiska na zniževanje cen. “Stabilne nabavne cene surovin in nižje prodajne cene so ustvarile cenovni razkorak, ta pa je negativno vplival na EBITDA in EBITDA maržo,” so navedli v Siju.

Večina prihodkov ustvarjenih na tujih trgih

Skupina Sij je večino polletnih prihodkov, kar 501,3 milijona evrov, ustvarila na tujih trgih. Kot so izpostavili, stabilen delež izvoza nad ravnjo 80 odstotkov vzdržujejo že zadnje desetletje, v polletju pa so ga povečali na 86,1 odstotka. Glavni izvozni trgi sicer še naprej ostajajo Italija, Nemčija in druge evropske države, še piše STA.

Poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) se je z lanskih 53,7 milijona evrov v prvih šestih mesecih letos znižal na 42,2 milijona evrov. Še bolj je padel čisti dobiček, ki je v prvem lanskem polletju znašal 12,7 milijona evrov, zdaj pa je 1,6 milijona evrov. O minimalnem polletnem dobičku je sicer Sij poročal že konec avgusta ob objavi prvih podatkov o poslovanju, v katerih pa prav dosti številk niso razkrili.

Za naložbe 7,4 milijona evrov vrč

Za naložbe je skupina, ki zaposluje 3.708 ljudi, v polletju namenila 35,8 milijona evrov, kar je 7,4 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani. “Zaradi novih naložb bomo ob višjem povpraševanju v drugi polovici leta lahko sledili trgu,” so zapisali v Siju.