Na poti še en paket pomoči za poplavljena podjetja, več kot polovica jih še čaka

Posel Andreja Lončar 13. septembra, 2024 15.10 > 13. septembra, 2024 15.11
featured image

Ministrstvo za gospodarstvo je 144 podjetjem izdalo odločbe za izplačilo 17,4 milijona evrov povračila škode po lanskih poplavah. Skupno so izplačali 112 milijonov.

13. septembra, 2024 15.10 > 13. septembra, 2024 15.11

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki ga vodi Matjaž Han, je 144 podjetjem poslalo odločbe za delno povračilo škode po lanskoletnih poplavah. Tako je dobro leto dni po poplavah odločbe oziroma izplačila prejelo 468 podjetij, kar je slaba polovica od 1.040 upravičencev.

Skupno je bilo do zdaj izplačanih 112,1 milijona evrov pomoči, sporočajo z ministrstva, ki ima za ta namen na strani 230 milijonov evrov.

Po letu dni še čakajo

Dobra polovica upravičencev pa 13 mesecev po poplavah še čaka na nakazilo pomoči. Nekateri so lani prejeli 10-odstotno predplačilo.

Ministrstvo v sporočilu za javnost navaja, da za izplačilo zahteva “ustrezna dokazila” in da so “vloge v velikem delu nepopolne”. Ker mora ministrstvo oškodovance pozivati k dopolnitvam, preverjati pa morajo tudi podatke o drugih oblikah prejetih povračil (kot so na primer zavarovalnine in posojila), izplačila izvajajo postopoma.

“Za vse vloge ministrstvo izplačuje sukcesivno glede na njihovo popolnost. “Za vse obravnavane vloge, za katere bo ugotovljena popolnost in ustreznost njihovih dokazil, bodo po potrditvi sledile izdaje odločb in izplačila sredstev,” pravijo na ministrstvu in upravičence pozivajo k hitri in natančni dopolnitvi vlog.

V podjetjih so nam poleti na drugi strani povedali, da je komunikacija ministrstva slaba, omenjajo tudi informacije, da naj bi imeli na ministrstvu kadrovski primanjkljaj, zaradi česar izplačila tečejo počasneje.