Evrska industrija se je julija pričakovano skrčila, Slovenija z rahlo rastjo

Novice Forbes Slovenija 13. septembra, 2024 13.21 > 13. septembra, 2024 13.23
featured image

Industrijska proizvodnja v evrskem območju se je julija na letni ravni skrčila za 2,2 odstotka, v Sloveniji se je povečala za 0,3 odstotka.

13. septembra, 2024 13.21 > 13. septembra, 2024 13.23

Julija je – gledano medletno – območje evra zabeležilo 2,2-odstotni padec industrijske proizvodnje, EU pa 1,7-odstotnega, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostata. 

Slovenija je, kot je ta teden objavil statistični urad, na letni ravni beležila 0,3-odstotno rast, na mesečni pa 1,7-odstotno krčenje.

Skrbi zaradi Nemčije

Julija so v medletni primerjavi največji padec, beležile Madžarska (za 6,4 odstotka), Estonija (5,8 odstotka) in Nemčija (5,5 odstotka), ki je za nas še posebej pomembna, ker je naša največja trgovinska partnerica. Dogajanje je, kot smo pisali, posledica spleta cikličnih in strukturnih dejavnikov. Slabi julijski kazalci v Nemčiji krepijo strah pred recesijo.

Največjo rast industrijske proizvodnje so po podatkih Eurostata beležili Danska (za 19,8 odstotka), Grčija (10,8 odstotka) in Finska (6,4 odstotka).

Slovenija je z 0,3-odstotno letno rastjo v zgornji polovici lestvice držav po rasti industrijske proizvodnje. Tik za nami je Avstrija, še ena naša pomembna trgovinska partnerica, z 0,5-odstotnim upadom.

Večje krčenje kot v območju evra

Na mesečni ravni se je industrijska proizvodnja v Sloveniji zmanjšala za 1,7 odstotka, v evrskem območju pa za 0,3 odstotka. Številna industrijska podjetja že nekaj časa poročajo o padanju količine naročil. Na Umarju, ki je znižal pričakovanje glede letošnje gospodarske rasti, pričakujejo, da bo skupna rast letošnjega izvoza ob nižji rasti tujega povpraševanja in upadu izvoza storitev nižja kot v pomladanski napovedi.

Med državami članicami, za katere Eurostat že ima podatke, se je najbolj zmanjšala na Malti, in sicer za 5,5 odstotka, v Estoniji (4,8 odstotka) in Romuniji (3,4 odstotka).

Najbolj pa se je povečala na Irskem (za 9,2 odstotka) ter na Hrvaškem (8 odstotkov) in v Belgiji (7,3 odstotka).

Revizija junijskih podatkov

Eurostat je popravil podatke za junij. Obseg industrijske proizvodnje je v območju evra na mesečni ravni ostal nespremenjen, torej ni upadel za 0,1 odstotka, v EU pa je zrasel za 0,1 odstotka in ne ostal nespremenjen, kot so napovedali prej.

Medletno je bil padec v državah z evrom 4,1-odstoten (in ne 3,9-odstoten), v EU pa 3,5-odstoten (in ne 3,2-odstoten), še piše STA.