Ustanovitelj Revoluta s prodajo delnic zaslužil več sto milijonov

Posel Forbes Slovenija 13. septembra, 2024 11.55
featured image

Ob prodaji delnic britanske neobanke Revolut v avgustu je ustanovitelj in direktor Nik Storonsky zaslužil med 200 in 300 milijoni funtov.

13. septembra, 2024 11.55

Avgusta je britanska neobanka Revolut zaposlenim omogočila prodajo delnic na sekundarnem trgu, kar je podjetju zvišalo vrednotenje na 45 milijard dolarjev. V tem poslu je med 40 in 60 odstotki delnic prodal direktor in ustanovitelj družbe Nik Storonsky, ki je svoje premoženje povečal za med 200 in 300 milijoni funtov (237-355 milijonov evrov), poroča Sky News.

Tržna vrednost 45 milijard dolarjev (40,6 milijarde evrov) je krepko višja od vrednotenja v višini 33 milijard dolarjev, ki ga je podjetje doseglo leta 2021. Avgusta je Revolut prodal za 500 milijonov dolarjev (450 milijonov evrov) delnic, je poročal Bloomberg, največji kupci pa so bili investicijski skladi Coatue, D1 Capital Partners in Tiger Global.

Storonskyjev delež v Revolutu je ocenjen na približno osem milijard dolarjev (7,2 milijarde evrov), pri prodaji pa naj bi po navedbah Sky News, ki se sklicuje na vire blizu zadevi, sodelovalo tudi več tisoč zaposlenih pri Revolutu. Podjetje s sedežem v Londonu zaposluje več kot 10 tisoč ljudi po svetu.

“Veseli nas, da lahko našim zaposlenim omogočimo, da spoznajo prednosti skupnega uspeha podjetja,” je avgusta dejal Storonsky.

Neobanke
Revolut je lani podvojil prihodke in ustvaril rekorden dobiček (Foto: PROFIMEDIA)

Rast prihodkov in regulativne odobritve

Prodaja delnic je prišla le nekaj tednov po tem, ko je Revolut v domačem Združenem kraljestvu po treh letih naposled pridobil bančno licenco (z določenimi omejitvami). V Evropski uniji finančna aplikacija posluje z licenco litvanske centralne banke, ki so jo pridobili decembra 2021.

Leta 2015 ustanovljeni start up s področja finančnih tehnologij (fintech) je v zadnjih letih močno rastel. Trenutno ima po svetu okrog 45 milijonov strank, pred tremi leti jih je imel ob zbiranju sredstev približno 16 milijonov.

Rast se kaže tudi v poslovanju. Revolut je lani skoraj podvojil letne prihodke, ki so znašali 1,8 milijarde funtov (2,1 milijarde evrov). Dobiček pred davki je znašal rekordnih 438 milijonov funtov (517 milijonov evrov).