Povpraševanje po nafti raste najpočasneje po letu 2020

Novice Forbes Slovenija 12. septembra, 2024 11.45
featured image

V prvih šestih mesecih leta se je povpraševanje po nafti povečalo za 800.000 159-litrskih sodov dnevno, medtem ko se je v enakem obdobju lani za 2,3 milijona sodov dnevno.

12. septembra, 2024 11.45

Glavni razlog za tako izrazito upočasnitev rasti povpraševanja po nafti v Mednarodni agenciji za energijo (IEA) vidijo v upočasnitvi kitajskega gospodarstva, piše STA.

“Na Kitajskem se je potrošnja v juliju na letni ravni že četrti mesec zapored zmanjšala,” so zapisali na agenciji s sedežem v Parizu.

Kitajska sodi med največje svetovne porabnice in uvoznice nafte, vendar ima drugo največje gospodarstvo na svetu težave zaradi šibke potrošnje prebivalstva, krize v nepremičninskem sektorju in visoke brezposelnosti.

IEA je omenila tudi, da Kitajska vedno več pozornosti namenja alternativnim virom energije, poročilo agencije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na Kitajskem se krepi prodaja električnih vozil, s čimer se zmanjšuje povpraševanje po gorivu v cestnem prometu, razvoj obsežnega železniškega omrežja za visoke hitrosti pa omejuje rast domačega letalskega prometa, navaja agencija.

Izven Kitajske je povpraševanje po nafti “v najboljšem primeru mlačno”, so ocenili na IEA.

V celotnem letošnjem letu naj bi se svetovno povpraševanje po nafti v povprečju povečalo za 900.000 159-litrskih sodov dnevno, kar je približno 70.000 sodov manj od zadnje ocene. Skupno povpraševanje po nafti naj bi tako znašalo skoraj 103 milijone sodov dnevno.

Ta teden je cena za 159-litrski sod severnomorske nafte brent prvič po decembru 2021 padla pod 70 dolarjev za sod, še piše STA.

Padec cen je vodilne članice razširjene skupine proizvajalk nafte Opec+, vključno s Savdsko Arabijo in Rusijo, spodbudil, da trenutno dogovorjeni zmanjšani obseg črpanja nafte podaljšajo do konca novembra.