EU znova niža dodatne carine na električne avtomobile iz Kitajske

Novice Forbes Slovenija 10. septembra, 2024 18.54
featured image

Evropske dodatne carine na električne avtomobile iz Kitajske naj bi bile še nekoliko nižje.

10. septembra, 2024 18.54

Evropska unija naj bi znova znižala predlagane dodatne carine na električne avtomobile iz Kitajske. Kot je za tiskovno agencijo Reuters dejal vir blizu dogajanja, naj bi do znižanja prišlo po prejemu predlogov in pripomb podjetij na prvi predlog uvedbe dokončnih dodatnih carin.

Po besedah Reutersovega vira naj bi tako EU Teslo za avtomobile, ki prihajajo iz Kitajske, dodatno obdavčila za 7,8 odstotka, in ne za 9, kot je predhodno načrtovala Unija. Dodatne carine za kitajsko podjetje BYD bodo ostale pri 17 odstotkih, za podjetje Geely je stopnja s prvotnih 19,3 odstotka padla na 18,8 odstotka.

Za podjetje SAIC in druge proizvajalce, ki ne sodelujejo z evropskimi preiskovalci, je določena 35,3-odstotna carina. Evropska komisija je sicer konec avgusta že znižala prvotno predlagane stopnje dodatnih carin.

Reuters ob tem opozarja, da je treba dodatnim carinam prišteti še standardno 10-odstotno carino na uvoz avtomobilov.

Uvedba carin sledi preiskavi Evropske komisije, ki je preliminarno ugotovila, da proizvajalci električnih avtomobilov na Kitajskem uživajo koristi nepoštenih subvencij v okviru dobavne verige. Unija je začasne dodatne carine uvedla 5. julija, dokončne dodatne carine pa mora uvesti do 5. novembra. Morebitni ukrepi bodo veljali pet let z možnostjo podaljšanja.

O končnem predlogu dodatnih carin bodo glasovale države članice EU. Če proti ne bo glasovala kvalificirana večina 15 članic, ki pomenijo 65 odstotkov prebivalstva Unije, bodo dodatne carine obveljale, še piše Reuters.