BMW zaradi odpoklica vozil znižal celoletno napoved

Posel Forbes Slovenija 10. septembra, 2024 15.59
featured image

Nemški avtomobilski velikan BMW je zaradi težav z zavorami odpoklical približno 1,5 milijona vozil. Delnica utrpela največjo pocenitev od marca 2022.

10. septembra, 2024 15.59

Če so pri BMW na letni ravni za letos pričakovali povečanje števila dobav, po novem pričakujejo zmanjšanje. Nemški proizvajalec avtomobilov za letošnje poslovno leto napoveduje med šest- in sedemodstotno operativno maržo, medtem ko so pred odpoklicem avtomobilov pričakovali, da se bo ta gibala med osmimi in desetimi odstotki, piše STA.

Prilagoditev napovedi je posledica ustavitve dobave in tehničnih ukrepov, povezanih z integriranim zavornim sistemom, ki ga zagotavlja dobavitelj. “Ustavitev dobave vozil, ki še niso v rokah kupcev, bo imela negativen učinek na svetovno prodajo v drugi polovici leta,” so pri BMW zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so dodali, tehnični ukrepi zadevajo več kot 1,5 milijona vozil in bodo v tretjem četrtletju letos povzročili visoke dodatne stroške jamstva.

Po objavi sporočila so se delnice družbe pocenile za 7,1 odstotka, kar je največja dnevna pocenitev po marcu 2022. Padcu delnic pa se niso izognili niti drugi nemški avtomobilski proizvajalci. Delnice denimo Volkswagna so se pocenile za 4,2 odstotka, Mercedes-Benza pa za 3,7 odstotka, še piše STA.