Huawei razkril svoj odgovor Applu in podžgal ponovno obujeno rivalstvo

Tehnologija Forbes Slovenija 10. septembra, 2024 15.24
featured image

Dan po predstavitvi Applove nove generacije telefonov so svojega aduta razkrili tudi pri kitajskem proizvajalcu Huawei. Kitajski tehnološki velikan je predstavil prvi trojno prepogljivi telefon na svetu.

10. septembra, 2024 15.24

“Huawei je bil vedno vodilni v industriji prepogljivih telefonov. To je prvi trojno prepogljivi telefon na svetu,” je ob predstavitvi novega telefona Mate XT dejal glavni izvršni direktor podjetja Richard Ju. Ko je telefon povsem prepognjen, je pred uporabnikom 6,4-palčni zaslon. Ko se naprava povsem odpre, zaslon, podoben tabličnemu računalniku, meri 10,2 palca.

Nov model ima tri glavne kamere z ločljivostjo 50 in dvakrat po 12 milijonov slikovnih pik in sprednjo kamero z 8 milijoni slikovnih pik. Mate XT ima izjemno tanko baterijo, debeline le 1,9 milimetra. Njena zmogljivost znaša 5600mAh, omogoča pa tako klasično hitro polnjenje kot tudi brezžično hitro polnjenje.

Prodaja novega modela se bo začela 20. septembra, od sobote pa je bilo mogoče oddati prednaročilo. Kot piše CNN, je Huawei doslej prejel že 3,7 milijona naročil za nov model, ki stane okoli 2.500 evrov. Analitiki sicer opozarjajo, da bo dejanska prodaja modela Mate XT manjša od števila prednaročil.

Po sankcijah znova plamti rivalstvo z Applom

Visoke številke naročil v predprodaji kljub visoki ceni potrjujejo, da se kitajski tehnološki velikan vrača po sankcijah, ki so prišle kot posledica (tehnološkega) rivalstva med Pekingom in Washingtonom. Huawei je tako avgusta poročal o 34-odstotni rasti prihodkov v prvi polovici leta 2024.

Huaweievo razkritje novega telefona se je odvilo le nekaj ur za tem, ko je Apple predstavil novo generacijo telefonov iPhone 16, ki jo zaznamujejo nove in prenovljene funkcije ter orodja, podprta z umetno inteligenco.

trgovina apple na kitajskem
Apple je na Kitajskem v drugem četrtletju prvič v zgodovini izpadel iz peterice najbolj priljubljenih proizvajalcev pametnih telefonov (Foto: PRODIMEDIA)

Časovna bližina predstavitev ni naključna, saj se med proizvajalcema znova vnema bitka za prevlado. Kot je za CNN dejala vodja raziskav v podjetju za tržne raziskave Canalys Amber Liu, je hitro okrevanje Huaweia po sankcijah začelo neposredno ogrožati uspešnost Appla na Kitajskem. Ta je za Apple drugi največji trg, kamor roma več kot 20 odstotkov svetovnih pošiljk podjetja iz Cupertina.

Liu je prav tako opozoril na podatke Canalysa, da je Apple na Kitajskem v drugem letošnjem četrtletju prvič v zgodovini izpadel iz peterice najbolj priljubljenih proizvajalcev pametnih telefonov. Američani so zasedli šele šesto mesto, pred njimi pa so bili kitajski ponudniki Vivo, Oppo, Honor, Huawei in Xiaomi. Liu ob tem poudarja, da bodo boj med Huaweiem in Applom odločali premium modeli, zmogljivost programske opreme in uporaba umetne inteligence.

Tehnološki velikan iz Šenzena se tako vrača po sankcijah, ki so sledile trditvam ameriških vladajočih, da naj bi kitajska vlada s Huaweievo opremo vohunila. Kljub večkratnemu zanikanju obtožb je Združeno kraljestvo omejilo vlogo Huaweia pri gradnji omrežij 5G, ZDA pa so med drugim Googlu prepovedale, da bi tej znamki pametnih telefonov še naprej ponujal operacijski sistem Android.