Googlu se ni uspelo izogniti novi bruseljski globi

Novice Forbes Slovenija 10. septembra, 2024 16.43
featured image

Sodišče EU je pritrdilo odločitvi splošnega sodišča in Evropske komisije, da mora Google zaradi zlorabe prevladujočega položaja na večnacionalnih trgih spletnega iskanja plačati 2,4 milijarde evrov globe.

10. septembra, 2024 16.43

Google je po ugotovitvah Evropske komisije iz leta 2017, ki jih povzema STA, svoj prevladujoči položaj na večnacionalnih trgih spletnega iskanja zlorabil s tem, da je v 13 državah Evropskega gospodarskega prostora na svoji strani z zadetki splošnega iskanja dajal prednost zadetkom lastne storitve primerjave proizvodov pred zadetki konkurenčnih storitev primerjave proizvodov.

Google je tako zadetke iskanja svoje storitve primerjave proizvodov prikazoval na prvem mestu in jih izpostavil v “boxih”, tako da jih je opremil s privlačnimi vizualnimi in besedilnimi informacijami. Nasprotno pa so bili po pisanju STA zadetki iskanja konkurenčnih storitev primerjave proizvodov prikazani kot modre povezave, značilne za običajne zadetke, in s prilagoditvenimi algoritmi slabše razvrščeni kot Googlove storitve.

Komisija je ugotovila, da je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu storitev splošnega spletnega iskanja in na trgu storitev specializiranega iskanja proizvodov ter mu naložila 2,42 milijarde evrov globe. Splošno sodišče je ta sklep potrdilo in ohranilo globo, Google in njegov lastnik Alphabet pa sta pri Sodišču EU vložila pritožbo.

14 let trajajoči spor

Slednje je pritožbo danes zavrnilo in potrdilo sodbo splošnega sodišča. Ker je sodba dokončna in je ni mogoče izpodbijati, se je boj med Googlom in EU, ki traja od leta 2010, končal, ameriški velikan pa mora plačati globo.

Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager je odločitev sodišča označila za veliko zmago za Evropejce in za enake konkurenčne pogoje na notranjem trgu, poroča AFP. Pri Googlu so medtem nad odločitvijo razočarani. Kot spominjajo, so leta 2017 uvedli spremembe, da bi zadostili zahtevam Evropske komisije.

Po poročanju STA to sicer ni najvišja bruseljska globa za Google, ki si je leta 2018 prislužil 4,3 milijarde evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja pri operacijskem sistemu Android. Splošno Sodišče EU je pozneje kazen znižalo na 4,1 milijarde evrov, a ostaja najvišja izrečena doslej. Skupaj je Google zaradi kršitev pravil konkurence dobil za več kot osem milijard evrov kazni, navaja AFP.