Sodišče EU: Apple mora Irski vrniti 13 milijard evrov nedovoljene pomoči

Tehnologija Forbes Slovenija 10. septembra, 2024 11.31
featured image

Davčne ugodnosti, ki jih je ameriškemu tehnološkemu velikanu Apple omogočala Irska, so nedovoljena državna pomoč, je odločilo sodišče EU in s tem pritrdilo sklepu Evropske komisije.

10. septembra, 2024 11.31

Evropska komisija je leta 2016 sklenila, da so bile družbe ameriške tehnološke skupine Apple med letoma 1991 in 2014 na Irskem deležne davčnih ugodnosti, ki pomenijo državno pomoč. Ta se je po poročanju STA nanašala na davčno obravnavo dobička, ki ga je Apple ustvaril zunaj ZDA.

Splošno sodišče je leta 2020 sklep Komisije razglasilo za ničnega, ker je menilo, da Komisiji ni uspelo zadostno dokazati obstoja selektivne prednosti v korist teh družb. Danes pa je sodišče EU po pritožbi razveljavilo sodbo splošnega sodišča in dokončno potrdilo sklep komisije.

Irska je po pojasnilih sodišča v letih 1991 in 2007 sprejela dve vnaprejšnji davčni stališči v korist družb Apple Sales International in Apple Operations Europe. Družbi sta bili ustanovljeni kot družbi irskega prava, vendar nista bili irski davčni rezidentki.

Na podlagi omenjenih stališč se je iz davčne osnove izključil dobiček, ustvarjen z uporabo licenc za intelektualno lastnino, katerih imetnici sta bili družbi. Ker sta bila sedeža teh družb zunaj Irske in ker je bilo upravljanje licenc odvisno od odločitev skupine Apple v ZDA, je Evropska komisija menila, da je bila z davčnima stališčema od leta 1991 do leta 2014 dodeljena državna pomoč, ki je bila nezakonita in nezdružljiva z notranjim trgom, pojasnila Sodišča EU povzema STA.

Sodišče EU je zavrnilo razsodbo splošnega sodišča, da Evropska komisija ni zadostno dokazala, da bi bilo treba licence za intelektualno lastnino v lasti omenjenih družb in z njimi povezan dobiček od prodaje Applovih izdelkov zunaj ZDA za davčne namene razporediti k irskima podružnicama, povzema STA.

Komisija je ocenila, da je Irska Applu odobrila 13 milijard evrov nezakonitih davčnih ugodnosti in Dublinu naložila, da naj zahteva njihovo vračilo.

Da gre za zmago enakih konkurenčnih pogojev na notranjem trgu in za davčno pravičnost, je v odzivu na sodbo dejala podpredsednica komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager. Pri Applu so medtem odločno zatrdili, da nikoli ni bilo posebnega dogovora in da Evropska komisija poskuša retroaktivno spremeniti pravila ter ne upošteva dejstva, da je bil dohodek obdavčen že v ZDA. Vlada v Dublinu je medtem obljubila spoštovanje sodbe in napovedala, da bo začela izterjavo denarja.