Da bi lovila korak z ZDA in Kitajsko, Evropa potrebuje do 800 milijard letno

Posel Andreja Lončar 9. septembra, 2024 13.24 > 9. septembra, 2024 13.39
featured image

Nekdanji italijanski premier Mario Draghi predlaga "novo industrijsko strategijo“, da bi Evropa pospešila gospodarsko rast in lažje konkurirala ZDA ter Kitajski.

9. septembra, 2024 13.24 > 9. septembra, 2024 13.39

Šibka gospodarska rast in produktivnost v primerjavi z ZDA in Kitajsko ogrožata cilje bloka, kot so krepitev geopolitične moči stare celine, socialna enakost in razogljičenje, v poročilu o prihodnosti gospodarske konkurenčnosti Evrope ugotavlja nekdanji italijanski premier in predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi.

Italijana, ki je pred desetletjem kot prvi mož ECB evropski voz vlekel iz dolžniške krize – takrat se ga je prijel vzdevek Super Mario –, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pred približno enim letom dni prosila, naj napiše poročilo. Tega je Draghi danes – po mesecih piljenja za zaprtimi vrati – predstavil javnosti.

Objavljeno je tudi na straneh Evropske komisije.

Šibkost, ki je ne moremo več ignorirati

“Rast v Evropi se že dolgo upočasnjuje, vendar smo to ignorirali,” je dejal. “Zdaj tega ne moremo več, saj so se pogoji spremenili: svetovna trgovina se upočasnjuje, Kitajska postaja za nas veliko manj odprta, izgubili smo glavnega dobavitelja poceni energije, Rusijo. Evropa je najbolj odprto gospodarstvo na svetu, zato smo, kadar naši partnerji ne igrajo po pravilih, bolj ranljivi kot drugi,” je po poročanju tujih medijev na novinarski konferenci dejal Draghi.

Po navedbah v poročilu se mora EU zavedati, da “odvisnosti postajajo ranljivosti”, in se za svojo varnost ne more več zanašati na druge. Avtorji med drugim navajajo odvisnost EU od Kitajske glede dobav kritičnih mineralov in odvisnost Kitajske od EU pri absorpciji njenih presežnih industrijskih zmogljivosti.

Mario Draghi z nekaterimi evropskimi voditelji
Mario Draghi (drugi z leve) z nekaterimi evropskimi voditelji; (z leve proti desni) madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen (Foto: Profimedia)

Neusklajenost in počasno odločanje

Kot je povedal, so se države EU do zdaj na nove razmere odzivale posamično in neusklajeno, zaradi česar so tudi manj učinkovite. Omenil je različne ravni subvencij med državami, razdrobljenost, ki zmanjšuje ekonomije obsega, zapletene in počasne postopke odločanja.

Zdaj tako predlaga ukrepe za večjo usklajenost med državami, hitrejše odločanje in obsežne naložbe. Med drugim poziva k odpravi nacionalnih vetov pri odločanju v evropskih institucijah.

Če želi Evropska unija (EU) gospodarsko držati korak s tekmecema ZDA in Kitajsko, po njegovem potrebuje korenite reforme z novo industrijsko strategijo, njene ključne prioritete pa bi morale biti zmanjšanje cen energije, povečanje konkurenčnosti ter krepitev naložb v obrambo, je dejal Draghi.

Hkrati mora nadaljevati z razogljičenjem ter zmanjšati svojo odvisnost od drugih držav pri kritičnih surovinah, zlasti od Kitajske, ter povečati naložbe v obrambo.

Cena: do 800 milijard evrov letno

Da bi lovila korak z ZDA in Kitajsko, bi EU po izračunih avtorjev poročila potrebovala med 750 in 800 milijardami evrov dodatnega financiranja na leto. S tem bi se naložbe povečale za pet odstotnih točk evropskega BDP. Kot poroča Reuters, je to veliko več kot slaba dva odstotka iz Marshallovega načrta za obnovo Evrope po drugi svetovni vojni.

Medtem ko bodo nekatere naložbe financirane iz nacionalnih virov, pa je Draghi po poročanju Reutersa dejal, da bodo morda potrebni novi viri skupnega financiranja, na katere države na čelu z Nemčijo v preteklosti niso želele pristati.

Kot primera segmentov, ki terjajo skupno zadolževanje članic EU, so v poročilu omenjene naložbe v obrambo in energetsko omrežje.