Slabi julijski proizvodni kazalci v Nemčiji krepijo strah pred recesijo

Novice Forbes Slovenija 6. septembra, 2024 13.48
featured image

Nemška industrijska proizvodnja se je julija skrčila precej bolj od napovedi, kar med analitiki krepi bojazen, da država drsi v tehnično recesijo.

6. septembra, 2024 13.48

Nemška industrijska proizvodnja se je julija zaradi močnega padca v avtomobilski industriji skrčila precej bolj od napovedi. V primerjavi z junijem je upadla za 2,4 odstotka, potem ko se je po revidiranih podatkih junija povečala za 1,7 odstotka. Analitiki so julija pričakovali padec v višini 0,5 odstotka.

Na letni ravni, torej v primerjavi z lanskim julijem, se je po danes objavljenih podatkih nemškega statističnega urada Destatis znižala za 5,3 odstotka.

Okrepljeni strah pred recesijo

V mesečni primerjavi se je zmanjšala v večini sektorjev. Največji, 8,1-odstotni padec, je utrpela avtomobilska industrija in tako izničila 7,9-odstotno junijsko rast. Proizvodnja se je močno zmanjšala tudi v sektorju električne opreme, in sicer za sedem odstotkov. Proizvodnja kovinskih izdelkov je upadla za 3,8 odstotka.

Najnovejši podatki so med analitike vnesli strah, da bo nemško gospodarstvo v tekočem (tretjem) četrtletju stagniralo ali se celo soočilo s krčenjem bruto domačega proizvoda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ker se je nemški BDP že v drugem četrtletju po prvih podatkih skrčil za 0,1 odstotka, bi krčenje v tretjem četrtletju pomenilo tehnično recesijo.

Zunanjetrgovinski presežek julija precej navzdol

Nemška zunanja trgovina je julija ustvarila 16,8 milijarde evrov presežka, kar je najmanj po decembru 2022. V juliju sta se povečala tako izvoz kot uvoz, a izvoz po precej nižji stopnji. V medletni primerjavi sta se oba znižala, je danes objavil nemški statistični urad.

Izvoz se je julija v primerjavi z junijem povečal za 1,7 odstotka, na 130 milijard evrov, uvoz pa za 5,4 odstotka (na 113,2 milijarde evrov). Izvoz se je medtem v medletni primerjavi znižal za 1,2 odstotka, uvoz pa za 0,1 odstotka, kažejo podatki nemškega statističnega urada Destatis.

V države EU je Nemčija julija izvozila za 72,1 milijarde evrov blaga, uvozila pa za 59,3 milijarde evrov. Izvoz se je v primerjavi z junijem povečal za 3,3 odstotka, uvoz za 5,3 odstotka. V preostale države je izvozila za 57,9 milijarde evra blaga ali za 0,2 odstotka manj, uvozila pa za 53,9 milijarde evrov ali za 5,6 odstotka manj.

Ifo napoveduje stagnacijo

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je včeraj objavil napoved, da bo nemški BDP letos stagniral. Pred tem je Nemčiji napovedoval 0,4-odstotno gospodarsko rast. Na inštitutu so znižali tudi napoved rasti za prihodnje leto, in sicer za 0,6 odstotne točke, na 0,9 odstotka. Leta 2026 naj bi se nato nemški BDP okrepil za 1,5 odstotka.

“Nemško gospodarstvo je obtičalo in je v zatišju, medtem ko se druge države vzpenjajo. Imamo strukturno krizo,” je ocenil vodja napovedi pri Ifu Timo Wollmershäuser.