Dobiček Luke Koper močno nad načrti

Posel Andreja Lončar 22. avgusta, 2024 17.05
featured image

Prihodki Luke Koper v prvem polletju so bili nižji od načrtov in nižji kot lani v istem obdobju, dobiček pa višji.

22. avgusta, 2024 17.05

Čisti prihodki od prodaje Luke Koper so v prvem polletju znašali 163,3 milijona evrov, kar je za slab odstotek manj od načrtov in za tri odstotke več v primerjavi s prvim polletjem lani, skupina sporoča prek Seoneta.

Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je kljub temu načrtovanega presegel za 7,7 milijona evrov oziroma 26 odstotkov. Znašal je 37,3 milijona evrov. “Temu so botrovali zlasti nižji stroški poslovanja – na račun nižjih stroškov energentov in materiala ter storitev vzdrževanja,” sporočajo iz Luke.

Več je bilo predvsem storitev polnjenja in praznjenja kontejnerjev ter drugih dodatnih storitev, manj prihodkov pa so zaradi hitrejšega obrata blaga zabeležili iz naslova skladiščnin. Zaradi višjih stroškov dela (zaradi novega zaposlovanja in usklajevanja plač z inflacijo) je bil v primerjavi z enakim obdobjem leta 2023 nekoliko višji tudi delež poslovnih odhodkov. 

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Čisti poslovni izid je znašal 32,8 milijona evrov in je bil za 24 odstotkov višji od načrtovanega ter za tri odstotke višji od doseženega v enakem obdobju lani. Temu je botroval za 180 odstotkov višji poslovni izid iz financiranja v višini 1,9 milijona evrov.

V prvem polletju pretovorili za odstotek manj tovora kot lani

V prvih šestih mesecih so na kontejnerskem terminalu v Luki Koper skupno pretovorili 11,3 milijona ton tovora, kar je odstotek manj kot v enakem obdobju lani.

Na kontejnerskem terminalu so pretovorili 548.096 kontejnerskih enot (TEU), kar je prav tako odstotek manj kot lani. Kot so zapisali v poročilu, so letošnje prve mesece zaznamovale zamude v ladijskem transportu, tako na povezavah z Daljnim vzhodom kot med pristanišči v Sredozemlju, vendar so se razmere v aprilu bistveno izboljšale. V drugem četrtletju so tako zabeležili petodstotno rast prometa.

Luka Koper
K nižjemu pretovoru Luke Koper v prvem polletju so prispevale zamude v ladijskem transportu v prvih mesecih leta (Foto: BOBO)

Zamiki v prihodu ladij in postopno ohlajanje avtomobilskega trga so se odrazili na nižjem pretovoru vozil (za devet odstotkov), ki je v prvih šestih mesecih znašal 409.460 vozil. Rast pa so zabeležili na generalnih tovorih, kjer so pretovorili za devet odstotkov več jeklenih izdelkov, in na tekočih tovorih, pri katerih so imeli štiriodstotno rast.

Na segmentu sipkih in razsutih tovorov je bil zaradi postopnega upada premoga skupni pretovor nižji, vendar so v prvih šestih mesecih pretovorili več gnojil, pšenice in fosfatov. Skupni ladijski pretovor je znašal 11,3 milijona ton blaga, je še razvidno iz poročila, objavljenega na Seonetu.

Za naložbe so namenili 20,7 milijona evrov

V začetku leta so v družbi zagnali obsežen investicijski ciklus. Aprila so sklenili gradnjo več sončnih elektrarn na strehah skladišč. Na drugem pomolu so začeli gradnjo 12. veza ter nadaljevali premestitev skladiščnih blokov na kontejnerskem terminalu, cevovodov na drugem pomolu ter nadgradnjo polnilnih mest za goriva. V prvih šestih mesecih so za naložbe namenili skupno 20,7 milijona evrov.