To je 20 organizacij, katerim najraje doniramo odstotek dohodnine

Posel Andreja Lončar 25. avgusta, 2024 10.25
featured image

Društvu AED je letos že 85 tisoč Slovencev doniralo delček svoje dohodnine, Rdeči noski imajo 18 tisoč, Slovenska Karitas pa 15 tisoč donatorjev.

25. avgusta, 2024 10.25

Lani se je 641 tisoč zavezancev za plačilo dohodnine odločilo, da odstotek odmerjenega zneska namenijo organizacijam, ki jih država določa kot možne upravičence.

Poteza, ki ne povečuje davčne obremenitve zavezanca in ga tako ne stane nič, je za marsikatero od teh organizacij pomemben ali celo edini vir financiranja.

Na seznamu, ki ga vlada posodobi do konca septembra vsako leto, je sedem tisoč organizacij, med drugim nevladne organizacije, politične stranke, sindikati, registrirane verske skupnosti ter šolski skladi ali skladi vrtcev.

Za lansko leto bodo, sodeč po informativnih izračunih dohodnine, prejele skupno 15,2 milijona evrov. Ministrstvo za finance oziroma Furs plačila izvedeta v septembru.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Kdo so največji

Največji prejemnik za lansko leto je, kot smo pisali, Društvo AED, ki z donacijami širi mrežo defibrilatorjev. Okoli 85 tisoč donatorjev mu je namenilo 1,75 milijona evrov.

Društvo je bilo največje že lani, medtem ko je prej največ denarja prejemalo društvo Rdeči noski. To bo letos prejelo 487 tisoč evrov dohodnine, kar je sicer več kot lani (440 tisoč evrov).

Med dvajseterico največjih so še druge humanitarne organizacije, denimo Karitas, Unicef, društvo Viljem Julijan ali Palčica pomagalčica. Pa tudi verske skupnosti in zavetišča za živali.

Med političnimi strankami je prva Slovenska demokratska stranka (SDS), ki je tik za prvo dvajseterico z 2.250 donatorji in 48 tisoč evrov zbranega denarja. Na 31. mestu so Socialni demokrati (SD) s 1.548 donatorji in nabirko v višini 30 tisočakov.

Slabih 12 od skupno 27 milijonov evrov za lansko leto je ostalo nedodeljenih.

Nekaj klikov stran

Okoli 300 tisoč zavezancev se za donacijo doslej še ni odločilo. Postopek je sicer precej preprost. Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni najmanj desetinko odstotka. To pomeni, da si lahko zavezanec izbere od enega do deset upravičencev.

Zahtevo za namenitev odstotka dohodnine lahko vsak odda prek portala eDavki. Na portalu je treba poiskati vlogo Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije (Doh-Don). Prijavitelj v vlogo vpiše naziv organizacije, njeno davčno številko in višino odstotka, ki ji ga namenjate (od 0,1 odstotka do en odstotek).

Vlogo pa lahko odda tudi osebno na Fursu ali po pošti ter neposredno organizacijam.

Furs bo upošteval podatek, ki velja 31. decembra v letu, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva pa nato velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo.