Nov razpis za sofinanciranje velikih investicij: na voljo 11,6 milijona evrov

Posel Forbes Slovenija 16. avgusta, 2024 20.08
featured image

Spirit Slovenija je objavil 11,6 milijona evrov vreden razpis za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost.

16. avgusta, 2024 20.08

Nov razpis Spirit Slovenija se izvaja v okviru načrta za okrevanje in odpornost, potem ko so prvotnega zaradi spremenjenih pogojev v začetku meseca preklicali. Družbe želijo spodbudili k trajnostno naravnanim investicijam.

Kot so sporočili iz Spirita, je cilj razpisa dvig produktivnosti in dolgoročne konkurenčnosti gospodarskih družb, skupaj z zagotavljanjem trajnosti in razogljičenja ter digitalizacije poslovanja, poroča STA.

Med cilji so tudi višja dodana vrednost izdelkov in storitev v slovenskem izvozu ter višje umeščanje slovenskih gospodarskih družb v globalnih verigah vrednosti, ohranjanje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, krepitev globalnih in lokalnih verig vrednosti ter višja konkurenčnost členov v dobavnih verigah, pa tudi enakomernejša regijska porazdelitev investicij.

Na voljo 11,6 milijona evrov

Sofinancirane bodo investicije, ki bodo prispevale k doseganju višje dodane vrednosti na zaposlenega, okoljsko odgovornemu ravnanju, večji energetski ter snovni učinkovitosti in k ohranjanju delovnih mest.

Za dodelitev subvencije se bo lahko prijavil investitor z investicijo v vrednosti od enega do 12 milijonov evrov v predelovalni dejavnosti, od 500.000 do tri milijone evrov v storitveni dejavnosti in od 500.000 do dva milijona evrov v razvojno-raziskovalni dejavnosti. Pri tem mora investicija v stroje in opremo v vseh treh primerih znašati najmanj 50 odstotkov vrednosti investicije.

Skupno je prek razpisa na voljo 11,6 milijona evrov. Sofinanciranje investicije bo odvisno od velikosti gospodarske družbe in lokacije, na kateri bo investicija izvedena, ter sheme državne pomoči, ki se uporabi za investicijo skladno z določili javnega razpisa, so pojasnili v Spiritu.

Rok za oddajo vlog je 11. september do 12. ure, še poroča STA.