V Velenju primanjkuje med 500 in 600 novih stanovanj

Nepremičnine Forbes Slovenija 10. avgusta, 2024 19.09
featured image

V Velenju primanjkuje okoli 550 novih stanovanj. Novih neprofitnih stanovanj ni, občina zdaj stavi na republiški stanovanjski sklad in druge investitorje.

10. avgusta, 2024 19.09

V Mestni občini Velenje primanjkuje med 500 in 600 novih stanovanj, poroča STA. Občina trenutno ne gradi neprofitnih stanovanj, se pa z republiškim stanovanjskim skladom dogovarja o sodelovanju na za to možnih območjih. Ob tem predvideva, da bodo v prihodnjem letu različni investitorji začeli gradnjo do okoli 120 novih stanovanj.

Kot so za STA povedali v velenjski občini, zaznavajo pomanjkanje tako tržnih kot neprofitnih stanovanj. Vsa stanovanja v lasti občine oziroma Stanovanjskega sklada RS, za katera ima občina razpolagalno pravico, so zasedena. Prostih je zgolj peščica, ki so v adaptaciji ali v procesu menjave najemnikov. “V tem trenutku imamo evidentiranih 274 prosilcev za dodelitev neprofitnega stanovanja v najem,” so zapisali.

Občina ima po njihovih navedbah v lasti 850 neprofitnih stanovanj, od tega osem enot, namenjenih kratkotrajnemu reševanju bivanjske stiske socialno ogroženim. Oskrbovanih stanovanj je 27, od tega 19 v lasti občine in osem v lasti stanovanjskega sklada. V občini so še 103 neprofitna stanovanja v lasti sklada, ki ji podaja razpolagalne pravice za določitev najemnika z liste.

O čem se občina dogovarja z republiškim stanovanjskim skladom

Velenjska občina se z republiškim stanovanjskim skladom dogovarja za sodelovanje glede nakupa stanovanj na območjih, kjer se trenutno izdelujejo prostorski izvedbeni akti in bo mogoča gradnja neprofitnih stanovanj, so poudarili.

Največje nezazidano stavbno zemljišče v središču mesta je območje zelenice za pošto ob reki Paki s površine 12.330 kvadratnih metrov. Namenjeno je gradnji nove stanovanjske soseske. Predvidenih je štiri do pet stanovanjskih stolpnic s skupaj 160 do 200 stanovanji. Javno dražbo za zemljišča bodo objavili v času javne razgrnitve in obravnave občinskega podrobnega prostorskega načrta, so napovedali.

stanovanje, nepremičnine
Občina ima v tem trenutku evidentiranih 274 prosilcev za dodelitev neprofitnega stanovanja v najem (Foto: Profimedia)

V Velenju bi gradili tudi zasebni investitorji

Zazidavi je namenjeno območje, južno od križišča Ceste talcev in Tomšičeve ceste. Zaradi umeščenosti izvlečnega tira železnice je sedaj možna gradnja enega od štirih predvidenih objektov. H gradnji prvega, v katerem je predvidenih 24 stanovanj, je zasebni investitor že pristopil, občina pa si prizadeva za skrajšanje železniškega tira in rekonstrukcijo železniške postaje, da bi lahko izvedli gradnjo ostalih.

Na območju ob Tomšičevi in Kersnikovi cesti zasebni investitor načrtuje gradnjo dveh večstanovanjskih objektov s 30 stanovanji. Ob cesti iz krožišča pri Nakupovalnem centru Velenjka proti naselju Gorica zasebni investitor načrtuje gradnjo štirih večstanovanjskih stolpičev s približno 56 stanovanji. Investitor je v fazi izdelave projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Investitor Javni zavod Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško Velenje na območju Sela načrtuje gradnjo osem do devet stolpičev z okvirno 200 stanovanjskimi enotami. Pridobitev gradbenega dovoljenja se načrtuje prihodnje leto.

Sprejeli tri nove prostorske akte, pripravljajo jih še šest

Občina načrtuje revitalizacijo območja Stare vasi, kjer zasebni investitor izdeluje dokumentacijo za gradnjo predvidoma šestih večstanovanjskih stolpičev s približno 110 stanovanji. Na območju zelene soseske Zlati grič je predviden blok s 24 stanovanji in okvirno 110 enotami hiš. Investitorje za gradnjo še iščejo, so povedali.

Občina je medtem objavila javno dražbo za prodajo stavbnega zemljišča v velikosti okoli 46.000 kvadratni metrov v Krajevni skupnosti Gorica na območju Lipe. Na zemljišču je predvidena zazidava 21 novih stanovanjskih hiš. Izklicna cena znaša 1,79 milijona evrov, javna dražba pa bo 12. septembra ob 13. uri.

V občini so letos sprejeli tri novelacije obstoječih in novih izvedbenih prostorskih aktov, ki bodo omogočile nadaljnji razvoj. Pripravljajo jih še šest. “V Velenju je potencial za gradnjo približno 800 stanovanjskih enot v obliki večstanovanjskih objektov ter vrstnih in samostojnih stanovanjskih hiš,” so ocenili.