OpenAI je dobil novega konkurenta iz Kitajske

Tehnologija Forbes Slovenija 6. avgusta, 2024 18.30
featured image

Kitajsko podjetje ByteDance, ki ima v lasti TikTok, je lansiralo video aplikacijo z umetno inteligenco. Ta je zdaj dostopna kitajskim uporabnikom Appla.

6. avgusta, 2024 18.30

Odkar je kalifornijski start up OpenAI predstavil svoj prihajajoči model generativne umetne inteligence Sora, ki je namenjen ustvarjanju videov na podlagi besedilnih navodil, so modelu začela slediti večja kitajska podjetja. Eden izmed njih je ByteDance, lastnik družbenega omrežja TikTok, ki je po pisanju Reutersa predstavil novo aplikacijo Jimeng AI.

Aplikacijo je razvilo podjetje Faceu Technology, ki ga ima v lasti ByteDance.

Jimeng AI je zdaj na voljo v Applovi spletni trgovini App Store za kitajske uporabnike, že od konca julija pa je dostopna tudi uporabnikom Androida. Naročnina znaša 69 juanov (9,86 evra) na mesec oziroma 659 juanov (84,58 evra) na leto. Z izbiro katerekoli naročnine lahko uporabniki mesečno ustvarijo približno 2.050 slik ali 168 videoposnetkov umetne inteligence, še piše Reuters.

Modelu sledijo tudi druga kitajska podjetja

Ena največjih kitajskih aplikacij za ustvarjanje videoposnetkov, ki se imenuje Kuaishou, je konec prejšnjega meseca globalnemu občinstvu v uporabo ponudila beta različico modela umetne inteligence Kling AI. Za registracijo je potreben zgolj e-poštni naslov.

Prejšnji mesec je prav tako kitajski start up Zhipu AI predstavil svoj model Ying za ustvarjanje videoposnetkov. Par dni zatem pa je drugo zagonsko podjetje Shengshu uradno predstavilo svojo aplikacijo Vidu.

Faceu Technology deluje v okviru ByteDanceove družbe Jianying, ki je najbolj znana po aplikaciji za urejanje videov CapCut. Ta je s svojim preprostim uporabniškim vmesnikom vse večja konkurenca programom, kot sta Adobe in Canva.