Na portoroškem letališču v polletju petino manj prometa

Posel Forbes Slovenija 6. avgusta, 2024 15.17
featured image

Letališče Portorož je v prvi polovici leta gostilo nekaj manj kot 500 letal, beležili pa so porast prihodov prestižnih poslovnih letal.

6. avgusta, 2024 15.17

Letališče Portorož je v prvi polovici letošnjega leta gostilo 478 prihodov letal, vsa so bila zasebna. Ob tem opažajo porast prestižne poslovne aviacije, kljub vsemu pa zaradi vstopa Hrvaške v schengensko območje beležijo približno 20 odstotkov upada obiska v primerjavi z enakim obdobjem lani, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je za STA povedal direktor portoroškega letališča Bernard Majhenič, so v preteklosti med prihodi beležili predvsem majhna športna letala, a so jih letos izpodrinila prestižna poslovna letala. Trend pri športnih letalih je bil v preteklosti sicer večinoma takšen, da je bil njihov prihod odvisen od vremena in so priletela in odletela isti dan.

Pri poslovni aviaciji pa opažajo spremembe. Med drugim prihajajo letala, ki se po svoje potnike vrnejo šele po nekaj tednih. Kot poudarja Majhenič, je letališče Portorož butično letališče, kjer se tako tudi obnašajo do gostov in jim zato zagotavljajo popolno zasebnost.

Letališče Portorož
Letališče Portorož je kljub nižjemu prometu povečalo prihodke za skoraj četrtino (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Petino manj prometa

Obisk gostov je v letošnjem letu glede na lansko upadel za približno 20 odstotkov. Na portoroškem letališču to pripisujejo dejstvu, da je Hrvaška vstopila v schengensko območje, zaradi česar gostje, ki so v preteklih letih v Portorožu zgolj opravljali mejno kontrolo, zdaj odletijo neposredno na končno destinacijo.

Kljub slabšemu obisku pa na portoroškem letališču letošnji prihodki presegajo primerljive lanske za 23 odstotkov. Ob tem so stroški nižji za šest odstotkov.

Struktura strank je sicer precej raznolika; pred vstopom Hrvaške v schengen so prednjačili Avstrijci in Švicarji, zdaj pa beležijo tudi veliko potnikov iz držav, kot so Poljska, Francija, Nemčija in Srbija, še piše STA.