Črnogledi nemški izvozniki: “Ni veliko dokazov o izboljšanju”

Novice Forbes Slovenija 26. julija, 2024 09.55
featured image

Izvozniki v Nemčiji pričakujejo manj izvoza v prihodnjih mesecih, ugotavlja inštitut Ifo, med najbolj črnogledimi pa so v avtomobilski industriji.

26. julija, 2024 09.55

Razpoloženje med nemškimi izvozniki se je julija v primerjavi z junijem nekoliko poslabšalo, je pokazala najnovejša raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Kazalnik pričakovanj se je z junijskih -1,3 točke julija znižal na -1,7 točke, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Razpoloženje se je julija izboljšalo med proizvajalci računalnikov in pijač, ki za prihodnje mesece pričakujejo rast izvoza. Optimistični so tudi proizvajalci pohištva, vendar nekoliko manj kot mesec prej. Kemična industrija ter proizvajalci gume in plastike ne pričakujejo sprememb izvoza.

Manj izvoza v prihodnjih mesecih pričakuje avtomobilska industrija in predelovalci kovin, ugotavlja Ifo. V avtomobilski industriji, ki je ena najpomembnejših panog za državo, dobavljajo pa ji tudi mnoga slovenska industrijska podjetja, je bil kazalnik 16,8 točke nižje kot pred mesecem dni.

“Izvozno povpraševanje trenutno nima zagona,” je ocenil vodja raziskav pri inštitutu Ifo Klaus Wohlrabe. “Ni veliko dokazov o bistvenem izboljšanju,” je opozoril.