Lastnik največje igralne platforme na svetu bo moral na sodišče

Novice Forbes Slovenija 13. junija, 2024 11.08
featured image

Valve, ki je lastnik storitve Steam – največje digitalne distribucijske platforme za računalniške igre na svetu, tožijo za 656 milijonov funtov (776 milijonov evrov).

13. junija, 2024 11.08

Podjetje Valve Corporation naj bi izkoriščalo svoj prevladujoč položaj na trgu in 14 milijonom ljudem v Združenem kraljestvu zaračunavalo previsoke stroške. Tako trdi Vicki Shotbolt, borka za digitalne pravice, ki je vložila tožbo. “Valve prireja trg in izkorišča britanske potrošnike,” razlaga za BBC.

Shotbolt v tožbi, ki jo je vložila na pritožbenem sodišču za konkurenco v Londonu, podjetje Valve obtožuje, da “izključuje” konkurenco na trgu računalniških iger. Podjetje naj bi založnike iger “sililo” v podpis tako imenovane obveznosti cenovne paritete, ki jim preprečuje prodajo izdelkov po nižjih cenah na konkurenčnih platformah.

Borka za digitalne pravice navaja tudi, je opisana praksa podjetju Steam omogočila zaračunavanje “previsokih provizij v višini do 30 odstotkov”. Potrošniki v Združenem kraljestvu naj bi zato plačevali preveč za nakup iger za osebne računalnike in dodatne vsebine. Podjetje obtožuje, da je vsaj šest let kršilo konkurenčno zakonodajo Združenega kraljestva.

Le še ena v vrsti tožb proti velikim tehnološkim podjetjem

Shotbolt je tožbo vložila, “da bi ustavila to nezakonito ravnanje in pomagala ljudem dobiti nazaj, kar jim pripada”. Gre za tako imenovano kolektivno tožbo, kar pomeni, da se ena oseba obrne na sodišče v imenu večje skupine ljudi.

Steam, Valve corporation, računalniške igre, igranje
Igralci v Združenem kraljestvu naj bi računalniške igre na Steamu preplačevali (Foto: PROFIMEDIA)

Tožbo podpira tudi pravna družba Milberg London LLP, ki vlaga skupinske tožbe proti velikim podjetjem. “Namen konkurenčnega prava je zaščititi potrošnike in zagotoviti pravilno delovanje trgov,” za BBC razlaga Natasha Pearman, partnerica v odvetniški pisarni. “Kadar trgi ne delujejo pravilno in so potrošniki oškodovani, kolektivne tožbe potrošnikom zagotavljajo glas in način, kako od velikih podjetij, kot je Valve, zahtevati odgovornost.”

Gre za zadnjo v vrsti kolektivnih tožb proti velikim tehnološkim podjetjem. Druge tožbe, ki so vložene pri pritožbenem sodišču za konkurenco, zahtevajo odškodnino še od družb Facebook, Google in Sony.

Steam lani z rekordno prodajo

Steam je platforma za računalniške igre, na kateri lahko igralci kupujejo igre in dodatke zanje. Po podatkih podjetja VG Insights je imela leta 2023 rekordno prodajo, ustvarila je več kot devet milijard dolarjev prihodkov na globalni ravni. K temu je prispevalo 580 milijonov prodanih iger in 14.000 novih izdanih iger.

Steam, Valve corporation, računalniške igre, digitalna platforma
Lani je platforma skupno ustvarila devet milijard dolarjev prihodka (Foto: PROFIMEDIA)

Vendar je trg računalniških iger izjemno koncentriran. Za kar 61 odstotki celotne prodaje stoji le deset najbolje prodajanih iger. Stoterica najbolj prodajanih iger nanese že 91 odstotkov celotne prodaje, še piše BBC.